29 Kasım 2016 Salı

İç Denetim

DERS:4

Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (The Institute of Internal Auditors-IIA)'nun kabul ettiği tanıma göre "İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve nesnel (objektif) bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim; kurumun risk yönetimi, kontrol ve yönetişim süreçlerinin etkinliliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur."

Bu tanım incelendiğinde iç denetim faaliyetinin "güvence" ve "danışmanlık" şeklinde iki temel işlevinin olduğu görülmektedir.

Güvence hizmetleri; iç denetçinin bir kurum faaliyet, işlev, süreç, sistem veya bir başka unsur hakkında bağımsız görüş veya kanaat sunabilmek için eldeki kanıtların nesnel bir şekilde değerlendirilmesini içerir. Güvence hizmetlerinin nitelik ve kapsamı, iç denetçi tarafından belirlenir. Güvence hizmetlerinin genellikle üç tarafı vardır;
  • Bir kurum faaliyet, işlev, süreç, sistem veya bir başka unsurun doğrudan içinde olan kişi veya grup (süreç sahibi)
  • Değerlendirmeyi yapan kişi veya grup (iç denetçi)
  • Değerlendirmeyi kullanan kişi veya grup (kullanıcı)

Kurumsal yönetim; bir şirketin hak sahipleri ve kamuoyunun menfaatlerine zarar vermeyecek şekilde, mali kaynakları ve insan kaynaklarını kendine çekmesini, verimli çalışmasını ve bu sayede de hissedarları için uzun dönemde de ekonomik kazanç yaratarak istikrar sağlamasını mümkün kılan kanun, yönetmelik ve gönüllü özel sektör uygulamaları bileşimidir.

Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler, dört temel ilkeye odaklanmaktadır: Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam Alanı